Over Han

Journalist, onderzoeker en docent

Nieuwsgierigheid, verwondering en ongeloof zijn de belangrijkste drijfveren in mijn werk. Om de een of andere reden leiden die me vaak naar lastige onderwerpen, waar ik me graag in vastbijt en die ik onderzoek totdat ik ze snap.

Ik schrijf vooral over de sociale dimensies van energie en de energietransitie, verkeer en mobiliteit en afvalvraagstukken. Dat wil niet zeggen dat ik andere onderwerpen links laat liggen: migratie, zorg en welzijn, landbouw, ontbossing en de Europese Unie vind ik ook boeiend.

De neiging om de controverse te zoeken kan ik moeilijk weerstaan. Niet om lekker dwars te zijn, maar omdat het maatschappelijke debat gebaat is bij tegenspraak – jaknikkers en meelopers zijn er al genoeg, ook in de journalistiek.

Naast journalist ben ik ook docent. Aan de Hogeschool Utrecht geef ik les in vakken als Entrepreneurship, Technology en Freelance. Dat doe ik op freelancebasis: nog drie tijdelijke contracten te gaan.

Sinds juli 2018 zit ik in het bestuur van de sectie Zelfstandigen van de NVJ. Dat jaar ben ik ook ‘ambassadeur Benelux’ (helaas zonder auto met chauffeur) van het Clean Energy Wire (CLEW) in Berlijn geworden. CLEW is een internationaal netwerk van energie- en klimaatjournalisten.

Ik groeide op in Best en Eindhoven, studeerde in Nijmegen en woon in Amersfoort. Midden in het land, zodat ik een goed overzicht heb.